sâmbătă, 18 februarie 2012

Școala Altfel - Un pas către o generație altfel!

În rândurile ce urmează veți putea citi mesajul președintelui Consiliului Național al Elevilor, Andrei-Bogdan Petre, privind Școala Altfel. Mesajul este adresat în aceeași măsură elevilor, profesorilor și părinților.Textul mesajului a fost preluat de pe Wedu.ro.


Generaţii întregi au crescut cu vechea vorba româneasca: Ai carte, ai parte! Ea ramane încă un bun adagiu care să stea la baza motivării noastre, ca elevi, de a studia și de a ne ajuta să devenim. Astăzi avem acces la contexte diferite pentru a ne educa – printre care și educația nonformală, căreia școala îi poate fi gazdă și cadru de manifestare, în acord cu ceea ce o definește: este voluntară, solicită autonomie, inițiativă și participare directă, este centrată pe acțiune și contribuie la dezvoltarea integrală a celui care participă – atât dezvoltare personală, cât și competențe cheie necesare în viață.  
Sistemul educaţional încearcă să ne ofere posibilitatea de a participa la activităţi pliate direct pe nevoile și interesele noastre. Avem posibilitatea de a ne dezvolta noi abilităţi prin stabilirea de noi conexiuni între teorie şi practică, posibilitatea de a descoperi valori şi atitudini prin joc, experimentare şi reflecţie. Acest demers este construit zi de zi, dar anul acesta vom folosi o săptămână întreagă pentru un proces intens și foarte colaborativ între toți cei interesați de educație.
"Şcoala Altfel", care se va desfăşura în perioada 2-6 aprilie,  reprezintă oportunitatea reinventării partenerilor implicaţi în actul educaţional, momentul în care toţi factorii interesați se reunesc și contribuie impreună pentru a oferi o altfel de ”școlire”; momentul în care accentul cade pe creativitate, atât din partea profesorilor cât şi din partea elevilor prin propunerea de activități cu caracter nonformal și inovator.
Dragi profesori
Colaborarea dumneavoastră în reuşita "Şcolii Altfel" este esenţială. Aveţi posibilitatea de a fi alături de elevi în activităţile pe care le desfăşoară, de a crea, timp de o săptămână,  un cadru plăcut de manifestare a creativităţii, de a vă apropia de elevi şi de a interacţiona mai mult cu ei în forme diferite de cele ale unei zile normale de școală.
Dragi părinţi,
Prezenţa dumneavoastră în activităţi este necesară și benefică. Puteţi contribui la alegerea activităţilor  pentru o educație cât mai apropiată de nevoile copiilor dumneavoastră. Fiți alături de ei, însoțiți-i și participați la activitățile din săptămâna ”Şcoala Altfel”!
Dragi colegi,
E timpul să facem o alegere înţeleaptă: şcoala şi studiul să aibă prioritate în faţa altor tentaţii, nu întotdeauna de ajutor în dezvoltarea noastră! Este momentul în care putem să desfăşurăm activităţi pe placul nostru în cadrul şcolii. Beneficiem de dreptul de a propune activităţile la care dorim să participăm sau chiar de a ne implica în iniţierea şi organizarea lor alăturându-ne Consiliilor Şcolare ale Elevilor. Vă invit să actionaţi, să interacţionaţi, să va implicaţi şi să multiplicaţi  iniţiativele voastre în dezvoltarea vieţii comunităţii şcolare. Haideţi să facem din şcoală o plăcere, mai mult decât obligaţie.
Programul "Şcoala Altfel" este şansa noastră de a stimula şi promova potenţialul creativ prin iniţierea de noi proiecte educative, de asumare a rolurilor şi de a valorifica voluntariatul şi educaţia non-formală. 
Vă invit să propuneţi proiecte prin intermediul platformei Wedu http://scoala-altfel.wedu.ro şi să arătaţi că doriţi să faceţi un pas către o generaţie altfel, o generaţie care-şi construieşte creativ viitorul. Vă provoc să fiţi o generaţie altfel!
Andrei-Bogdan Petre
Preşedinte Consiliul Naţional al Elevilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu